Särna festveckan

Allmänt om marknaden


Allmänt om marknaden

Upplev Festveckan i Särna! • Alltid vecka 29

Festveckan i Särna igen.  Särnas ideella föreningar arrangerar tillsammans med närliggande byar olika aktiviteter som passar alla, det är sommar och det är fest! Gemensamma krafter gör Festveckan oförglömlig varje gång och

bevisar att där viljan finns, där kan man flytta berg!

 

Festveckan 2023 Uppdatering sker löpande.

Festveckans program 2022 (generellt lika varje år)

Särna Watercross. Läs mer

Bilutställning. Läs mer

Festveckan varvas med kulinariska, kulturella och historiska inslag, det blandas med nymodigheter, och godast är lokala recept med anor från längesen.

Allt för att ortsbor och återvändare kan känna sig stolta över sitt ursprung och gärna dela med sig av sin rikedom till vänner och gäster som stannar under veckan.

Det finns tillfällen att se och göra saker som påminner om Alice Tegnérs Mors Lilla Olle och Elsa Beskows sagobilder. Gärna med ett fiskespö i hand och en hästsko i den andra för att spela med i hästskokastningen.

För den som är ung i hjärtat kan det bli aktiviteter med museum besök på Lomkällan eller varför inte pistolskytte.

Besök byarnas speciella dagar. Följ med till en fäbod. Lyssna på Särnmål och lokala spelmän.

Besök Gammelkyrkan och Gammelgården som pärlor på Särnas långa historiska halsband.

Läs mer här om detta populär MTB race mellan sju (7) fäbodar!

Den uppskattade Midnattskonsert i Särnas nya kyrka infinner sig senare på söndagskvällen till mångas förtjusning!

Veckan avlöser sig med underbara härliga arrangemang – många ideella krafter visar vägen tillsammans med byns företagare – man kan inte hamna fel!

I slutet av den fullspäckade veckan kommer helgen med sitt segertåg. På fredagen är marknaden i familjens tecken, mitt i Särna centrum, allas favorit.

BILD: den 15 juli 2012 – Elon Andersson (Särna Hembygdsförening) öppnade Festveckans 30-årsjubileum genom att avlossa ett skott med en ca 250 år gammal flintlåsmusköt, laddad med krut och papper.

Marknadsdagen har vuxit med fordonsutställning och den alltmer populära Marknadsjoggen. På kvällen är det dans på Sågudden, bugg och foxtrot i en av Sveriges vackraste folkparker. Natten är ju dag långt in på småtimmarna så här års!

Lördagens storslagna arrangemang är den populära ”Särna Watercross”, en snöskotertävling på Särnasjön som alltid drar stor publik. Tillbringa dagen på en filt eller campingstol och titta på duktiga och våghalsiga skoteråkare som kör med full fart fram på vattnet.

Särna är vackert året runt, stora och små vattendrag imponerar på besökarna.

Speciellt Särnas kronjuvel, Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall. Är man äventyrlig, bara måste man finna stigen till Yxningåfallet! Fiske är stort här året runt! Kom och prova din lycka! Till vintern väntar också oändliga lättillgängliga vildmarker för hundspann, skoterturer och skidåkning. Som en majestätisk ridå ligger naturen längs med de vidsträckta fjällen. Fjällportens panorama, med Städjan i fonden, framkallar känslor av hopp och möjligheter.

Marknadsfakta

Marknadsnamn:
Särna festveckan
Ort:
Särna
Län:
Dalarnas län
Marknadsdagar:
2023-07-21
Antal knallar/utställare:
60
Antal besökande:
Cirka 4000
Öppettider:

kl. 09.00 - 17.00

Marknaden hålls för:
41:a gången
Sista bokningsdag till arrangören:
16/6

Kontakt

Helena Adolfsson

Särna Marknad/Särna Turistförening
Särnavägen 119
797 31 SÄRNA


Kontakt för knallar: Helena Adolfsson 070-264 41 28

info@sarnaturism.se

gohelena@aol.com

Hemsida