kartbild

Norrbottens län

Norrbottens län är ett län beläget i norra Norrland. Residensstad är sedan 1856 Luleå, innan dess var Piteå länets huvudstad.

Kort historik

Norrbottens län skapades den 21 maj 1810 av den norra delen av Västerbottens län. Pite lappmark (Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner) ingick till en början inte i det nya länet, utan överfördes från Västerbotten först 1837. Malå kommun bildades 1862 genom en utbrytning från Arvidsjaur, och fördes tillbaka till Västerbottens län 1869. Sedan dess har Norrbottens länsgränser varit oförändrade.

Geografi

Länets totala yta är 98 911 km2.
Norrbottens län är landets största och ytmässigt nära en fjärdedel av Sveriges totala landareal. Norrbottens län består av landskapet Norrbotten (den före detta norra delen av Västerbotten) samt den nordliga delen av landskapet Lappland. Länet har 14 kommuner. Störst arealmässigt är Kiruna kommun, minst är Haparanda kommun. Största folkmängden har Luleå kommun och den minsta har Arjeplogs kommun.

Norrbottens län är kontrasternas län. Här finns landets högsta fjäll, Kebnekaise, och landets djupaste sjö, Hornavan, 232 meter. Samtidigt som det är permafrost i fjällområden strömmar turister till havsbaden vid Bottenvikskusten

Dagens evenemang i Norrbottens län
RåneåRåneå Marknad
Kommande evenemang i Norrbottens län

Kalendern är låst

Du har inte tillgång till kalendern.

Köp tillgång

eller

Logga in

Kommuner i Norrbottens län
Arjeplog
Arvidsjaur
Boden
Gällivare
Haparanda
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Luleå
Pajala
Piteå
Älvsbyn
Överkalix
Övertorneå