kartbild

Jönköpings län

Jönköpings län är ett län i Sverige som omfattar nordvästra delen av landskapet Småland och sedan den 1 januari 1998 även Habo och Mullsjö kommuner i Västergötland. Residensstad är Jönköping.
Folkmängd cirka 331 250

Kort historik

Länet är en gammal kulturbygd med lämningar från olika epoker i historien. I länet finns över 20 000 fornlämningar från yngre stenålder, bronsålder, järnålder och medeltid.
På Visingsö i Vättern finns en av landets mest komplexa kulturmiljöer. Under medeltiden bodde flera svenska kungar på Visingsö, varifrån de styrde riket.

Några av de mest kända byggnaderna i länet som är byggnadsminnesförklarade är Tändsticksmuseet i Jönköping, norra delen av Eksjö stad, Gripenbergs slott utanför Tranås och Hyltens metallvarufabrik i Gnosjö.

Geografi

Länets totala yta är 10 475 km2 varav 14 % av ytan är vatten.
Landskapet i Jönköpings län är varierat, men till största delarna täcks det av skog och landskapet präglas inte minst av att det är situerat på Småländska höglandet. Det finns mer än 2 300 sjöar och flera stora vattendrag, däribland Lagan och Emån. Länets största och djupaste sjö är Vättern vars södra del når Jönköping. I södra delen av länet ligger Store Mosse som är Sveriges största myrområde söder om Lappland. Den högsta punkten är Tomtabacken som reser sig 377 meter över havet.

Dagens evenemang i Jönköpings län
Inga evenemang.
Kommande evenemang i Jönköpings län

Kalendern är låst

Du har inte tillgång till kalendern.

Köp tillgång

eller

Logga in

Kommuner i Jönköpings län
Aneby
Eksjö
Gislaved
Gnosjö
Habo
Jönköping
Mullsjö
Nässjö
Sävsjö
Tranås
Vaggeryd
Vetlanda
Värnamo