kartbild

Dalarnas län

Dalarna är ett landskap i nordvästra Svealand i mellersta Sverige. Landskapet sammanfaller med Dalarnas län (tidigare Kopparbergs län) med några undantag, bland annat tillhör Hamra församling (i Orsa finnmark) Gävleborgs län. Landskapet har samma vapen som Dalarnas län, men när vapnet är okrönt (eller krönt med hertigkrona) representerar det landskapet.

Invånarna i Dalarna kallas ofta masar eller dalkarlar och kullor. Ibland avser kulla en ogift kvinna, medan en gift kvinna kallas käring (med ett r). Varianten dalmas är enligt somliga ett stockholmsbegrepp, bildat av namnet Mats ("mass").

Kort historik

Det äldsta omnämnandet av Dalarna är från Sverresagan i vilken landskapet kallades för Järnbäraland och beskrevs som ett hedniskt land som lydde under sveakungen år 1177. Landskapet kom tidigt att bli industrialiserat i södern och organiserades i ett Bergslagen. Landskapet förblev i övrigt ett nybyggarområde, särskilt i områdena utanför Siljan och Dalälven. Finnmarken förblev ett nybyggarområde in på 1800-talet.

På 1500-talet flydde Gustav Vasa till Dalarna undan Kristian II. Se Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna. År 1521 stod slaget vid Brunnbäcks färja mellan Kristian II:s och Gustav Vasas trupper, de senare anförda av Peder Svensson från Vibberboda och Olof Bonde från Norrbärke. De svenska styrkorna vann och danskarna jagades ut ur landskapet.

Särna och Idre socknar tillhörde ursprungligen Østerdalen i Norge. 1645 erövrades de av Sverige och blev en del av Dalarna. Fram till mitten på 1600-talet hörde Norbergs och Skinnskattebergs bergslag till Dalarna. Dessa områden kom efter Axel Oxenstiernas länsreformer att istället räknas till Västmanland.

Geografi

Yta 29 086 km2. Folkmängd cirka 275 800. Dalarna domineras av sjön Siljan i dess mitt samt av älvarna Västerdalälven och Österdalälven som flyter ihop i Djurås i Gagnefs kommun och bildar Dalälven. Landskapets norra delar domineras av fjäll och den vidsträckta Orsa finnmark. Högsta punkten är Storvätteshågna med sina 1204 meter över havet. Den lägsta punkten är där Dalälven rinner ut ur landskapet i sydöst på en höjd av 55 meter över havet.

Dagens evenemang i Dalarnas län
Inga evenemang.
Kommande evenemang i Dalarnas län

Kalendern är låst

Du har inte tillgång till kalendern.

Köp tillgång

eller

Logga in

Kommuner i Dalarnas län
Avesta
Borlänge
Falun
Gagnef
Hedemora
Leksand
Ludvika
Malung-Sälen
Mora
Orsa
Rättvik
Smedjebacken
Säter
Vansbro
Älvdalen